Vegetariskt för hälsan

Det finns en riktigt bra anledning till att äta mer vegetariskt och det är ju för att det är så gott! Vi som är uppvuxna med isbergssallad, gurka och tomat på middagsbordet kan förstå tanken om att man inte tycker att det är så spännande innan man provat. Innan man har förstått precis hur mycket gott det går att laga med grönsaker. Tack och lov så har de senaste åren inneburit en boom av vegetariska recept, kokböcker och kockar som lyfter den vegetariska maten så att vi verkligen kan förstå just precis hur många möjligheter det finns. Vi fyller nu även på i vår receptsamling hos Belly Balance med recept där vi lyfter fram grönsakerna.

Sedan finns det en till, lite allvarligare anledning, till att äta mer vegetarisk kost och det är vår egen hälsa. Tänk vad viktigt och häftigt att kunna förebygga en rad sjukdomar genom att välja vad vi stoppar i oss och att vi när vi att äter mer grönt gör så mycket för hälsan. Har man en orolig mage och följer kostbehandlingen FODMAP kan ju detta med grönsaker te sig ännu svårare men det finns möjligheter!

Vilken effekt som olika matvanor har på vår hälsa finns det rätt mycket forskning på. Det visar sig att vegetarianer har en lägre risk för att drabbas av sjukdomar i hjärta och kärl samt diabetes typ 2. Dessutom har vegetarianer ofta ett lägre BMI och är ofta smalare och vid bättre hälsa än allätare.

Övervikt
Det finns flera studier där man bl.a. undersökt förändringen vikten efter att personer börjat äta en vegetarisk kost. Man har sett ett tydligt samband mellan de nya kostvanorna och en minskad kroppsvikt. Fetma är ovanligare bland vegetarianer och i synnerhet bland veganer är det mycket ovanligt.

Diabetes typ 2
Tittar man på sambandet mellan kost och diabetes typ 2 är förekomsten störst bland allätare och minst bland vegetarianer och veganer. I flera studier har man sett att ett högt intag av grönsaker och fullkorn, något som kännetecknar den vegetariska kosten, förbättrar insulinkänsligheten i kroppen. Detta betyder att insulin blir bättre på att släppa in socker i kroppens celler. Vegetarianer äter ofta mindre av den processade maten jämfört med allätare och får på så vis i sig mindre socker vilket också är positivt. Även ett högt grönsaks- och fruktintag bidrar till att minska risken för att drabbas av diabetes.

Hjärta och kärl
Hjärt- och kärlsjukdomar är en av vår tids vanligaste folksjukdomar och är den vanligaste dödsorsaken i västvärlden idag. Man har i många studier sett att en vegetarisk kosthållning bidrar till att minska halterna av bl.a, LDL-kolesterol (det onda kolesterolet samt till att sänka blodtrycket. Dessa tillstånd med förhöjda värden är riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vegetarisk kost är mycket rik på fiber och att äta en fiberrik kost har många fördelar. När det man följer kostbehandlingen FODMAP får man börja med de säkra korten vad gäller grönsaker och fullkorn som är mindre bråkiga i magen. Till exempel morötter, palsternacka, rotselleri, broccoli, gröna delar av purjo-, sallads- och vårlök, potatis, grönkål, squash, aubergine, paprika och gröna bladgrönsaker men även vissa baljväxter är mindre bråkiga i magen. Quinoa, fullkornsris, havre, fullkornsdinkel i surdegsbröd, nötter och frön är alla bra fiberkällor. Betaglukaner är en speciell typ av fiber som finns i havre och som har särskilt positiva effekter på kolesterolet så bra att få in havre i din kost. Sedan är ju målet med kostbehandlingen att även testa andra grönsaker och fullkornsprodukter och hitta hur mycket din mage tål. Men de går att äta mycket vegetabiliskt även vid en låg FODMAP-kost!

Lycka till!

Jeanette, dietist Belly Balance