ät och drick varmt
Ät och drick varmt för magen

För magens skull är det bra att äta lite och ofta, det vet vi. Men visste du att det också kan vara bättre att äta och dricka varmt eller åtminstone ljummet?  

Egentligen kommer rådet att äta och dricka varmt ursprungligen från den indiska livsfilosofin Ayurveda. Där är grundtanken att vi alla är olika och därför inte mår bra av att äta samma saker. Fokus ligger på att vi behöver lära känna vår kropp och tolka signaler av hunger, mättnad, sug och törst. Det genomgående rådet för alla är dock att undvika kall mat och dryck och i stället välja varmt.

Ljummet eller minst rumstempererat

Drick ljummet vatten eller minst rumstempererat. Vissa tycker att det är lättare att få i sig vatten när det är lite varmare. Har du dessutom en karaff stående på bordet blir du påmind om att dricka lite extra. Pressa gärna lite citronsaft i vattnet, det basar kroppen effektivt och förbättrar matsmältningen. Som jag tidigare skrivit är det bättre att dricka före eller efter måltid för att inte späda ut matsmältningsenzymer och saltsyra onödigt mycket. Vi behöver dem för matsmältningen och många av oss har redan låga nivåer som det är idag. Drick 1/2 timme före eller 1 1/2 timme efter måltiden.

Ta inte direkt från kylen

Fil och yoghurt är det många som äter till frukost eller lunch och de kan vara riktigt isande kalla när de tas direkt från kylen. Häll upp i en tallrik och låt stå framme en stund innan du äter. Ska du ha frysta bär i så tina upp dem lite i micro eller kastrull så får inte magen en chock.

Och viktigast av allt är att ta det lugnt vid måltiden. Några långa, djupa andetag hela vägen ner i magen innan du äter aktiverar matsmältningen och gör kroppen redo!

Av: Sofia Antonsson
Dietist, Belly Balance